یکی از اصطلاحات جدیدی که همراه با دیجیتالی شدن بیشتر زندگی مطرح شده است، فضای ذخیرهسازی ابری است. فضای ابری که بخشی از خدمات رایانش ابری محسوب میشود، جایگزینی برای ثبت اطلاعات در دستگاههای حافظه محلی است و سازمانها و کسب و کارها را از نگهداری محلی دادهها و سختافزارهای آنها بینیاز میکند. با این حال هنوز هم بسیاری از مدیران آشنایی زیادی با خدمات فضای ذخیرهسازی ابری ندارند. در این مقاله ابتدا به این پرسش پاسخ میدهیم که فضای ابری چیست و سپس به کاربردها و مزایای آن برای کسب و کارها میپردازیم.
یکی از اصلیترین انواع خدمات رایانش ابری، زیرساخت به عنوان سرویس یا IaaS است که کسب و کارها و سازمانها را از تهیه زیرساختهای اختصاصی بینیاز میکند. با این حال مانند هر تکنولوژی دیگری، استفاده از این نوع خدمات نیازمند آگاهی شما با چیستی و کاربردهای آن است. برای رسیدن به این منظور در این مقاله ابتدا به این موضوع میپردازیم که اساساً IaaS چیست و سپس انواع، مزایا و کاربردهای آن برای کسبوکارها و سازمانها را بررسی میکنیم.
با گسترش بکارگیری رایانش ابری، استفاده از نرمافزار به عنوان سرویس یا SaaS نیز محبوبیت زیادی میان سازمانها و مدیران پیدا کرده است. به ویژه اینکه استفاده از این نوع ابزارها نیاز به هزینههای زیاد برای نصب، راه اندازی و نگهداری تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری ندارد. با این حال هنوز هم بسیاری از مدیران آشنایی زیادی با SaaS ندارند. در این مقاله ابتدا به این موضوع میپردازیم که اساساً SaaS چیست و چه مزایا و کاربردهایی برای کسبوکارها دارد. سپس با اتوماسیون اداری ابری فراگستر آشنا خواهید شد.
یکی از قابلیتهای خوب و کاربردی در نسخه ۷ اتوماسیون کسب و کار فراگستر، امکان دسترسی به سوابق یک سمت است. به این ترتیب نیروهای جدید سازمان میتوانند به راحتی به مکاتبات و سوابق اطلاعاتی نفر قبلی دسترسی پیدا کنند. برای آشنایی با این قابلیت با ما همراه باشید.
نرمافزارهای کامپیوتری مختلف در بسیاری موارد نمیتوانند با هم ارتباط برقرار کنند و کسب و کارها ناچار میشوند اطلاعات را به صورت دستی میان آنها جابجا کنند. برای رفع این مشکل باید از ابزاری به نام API یا واسط برنامهنویسی کاربردی استفاده شود. در این مقاله برای آشنایی شما با این ابزار به تعریف API و انواع آن و معرفی FaragostarAPI به عنوان یک نمونه ایرانی آن برای کسب و کارها میپردازیم.
وقتی صحبت از کاربرپسندی یا User Friendly بودن نرم افزار اتوماسیون اداری میشود، اولین چیزی که ذهن هر کسی به آن معطوف میشود رابط کاربری یا همان UI نرم افزار است. خیلی از افراد یک نرم افزار کاربرپسند را نرم افزاری می دانند که UI مدرن، منظم و سادهای داشته باشد. این برداشت صحیح است اما کامل نیست. چیزی که خیلیها نمیدانند این است که یک نرم افزار کاربرپسند علاوه بر UI مناسب باید شاخصهای دیگری را هم داشته باشد. در ادامه به ۷ شاخص انتخاب یک اتوماسیون اداری کاربرپسند میپردازیم.
شرکت مهندسی صنعتی فهامه یکی از مشتریان قدیمی فراگستر است که از اوایل سال ۱۳۹۰، شروع به پیادهسازی و استفاده از نرم افزار اتوماسیون اداری و مدیریت فرآیندهای فراگستر کرد. اکنون با گذشت بیش از ۱۰ سال از استقرار و راهاندازی این پروژه در شرکت مهندسی صنعتی فهامه، حدود ۶۰۰ کاربر این مجموعه از اتوماسیون کسب و کار فراگستر استفاده کرده و مکاتبات و فرآیندهای کاری خود را بر روی بستر این سیستم انجام میدهند.
یکی از قابلیت های خوب و کاربردی اتوماسیون کسب و کار فراگستر، امکان ایجاد نامه مشابه از روی یک نامه قدیمی است. اما اگر بخواهید نامه مشابه خود را در یک قالب و سربرگ متفاوت بسازید، چطور؟ نسخه ۷ اتوماسیون کسب و کار فراگستر، این قابلیت را برای شما فراهم کرده است. برای آشنایی با این قابلیت با همراه باشید.
یکی از قابلیتهای جدید نسخه ۷ اتوماسیون اداری فراگستر، قابلیت ارجاع خاص گروهی است. این قابلیت به راهبران سیستم امکان میدهد تا به گروهی از افراد این اجازه را بدهند که خارج از محدودیت های دسترسی سلسله مراتبی، با یکدیگر مکاتبه داشته باشند. برای آشنایی با این قابلیت با همراه باشید.
در نرم افزار اتوماسیون اداری فراگستر برای این که به موقع از ورودیهای جدید به کارتابل اتوماسیون اداریتان باخبر شوید، قابلیتی در سیستم اضافه شده تا با استفاده از آن بلافاصله بعد از دریافت نامه یا فرا رسیدن یک رویداد، هشدار صوتی دریافت کنید. در این مطلب نحوه استفاده از این قابلیت توضیح داده شده است.
صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری از اواخر سال ۱۳۹۳، شروع به استفاده از نرم افزار اتوماسیون اداری و مدیریت فرآیندهای فراگستر نمود. اکنون، پس از گذشت حدود ۸ سال از استقرار و راهاندازی این پروژه در این مجموعه، حدود ۱۵۲۰۰ کاربر از این نرم افزار استفاده میکنند. بکارگیری این راهکار و خودکارسازی مکاتبات و فرآیندها باعث تحول در نحوه ارائه خدمات این صندوق و افزایش سرعت و سهولت آنها شده است.
به خاطر سپردن و وارد کردن نام کاربری و رمز عبور برای استفاده از نرمافزارها و سامانههای متعدد در یک سازمان، زمان و انرژی زیادی از کاربران میگیرد و معایب متعددی دارد. سازوکار Single sign-on (SSO) یا شناسایی یگانه روشی است که این مشکل را برطرف میکند. برای آشنایی با نحوه کارکرد این سازوکار، مزایای آن و کاربرد آن در اتوماسیون اداری فراگستر با همراه باشید.
اتوماسیون فراگستر
پروژههای موفق اتوماسیون فراگستر
شرکت فراگستر
تماس با فراگستر
تهران، خیابان مطهری،خیابان کوه نور، خیابان سمنانی (هفتم) – پلاک 11
تلفن: 42623-021
فکس: 88172998-021
info@faragostar.net
کدپستی: 1587695611
درباره فراگستر
شرکت فراگستر که در سال 1380 بصورت سهامی خاص تاسیس گردید، با بیش از دو دهه فعالیت مستمر و پویا، هماکنون در زمره شرکتهای برتر ارائه دهنده نرمافزارهای اتوماسیون کسب و کار در کشور شناخته میشود. ما شرکتی دانش بنیان، دارای رتبه یک شورایعالی انفورماتیک و همچنین تندیس طلایی رعایت حقوق مصرف کنندگان در طی 5 سال متوالی هستیم. در کارنامه فراگستر اجرای پروژههای موفق با سازمانها و نهادهای بزرگی مانند بانک ملی ایران، ایرانسل، دیوان عدالت اداری و … وجود دارد. در حال حاضر بیش از 2600 سازمان با گستردگی 600 هزار کاربر با نرمافزار فراگستر، بهرهوری تیمشان را افزایش دادهاند.