نرم افزار بیزاجی یا پروسس میکر؟ کدام مناسب سازمان شماست؟
زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
در این مقاله 2 راهکار مطرح BPMS یعنی نرم افزار بیزاجی و نرم افزار پروسس میکر، همراه با نقاط قوت و ضعف آنها با یکدیگر مقایسه شدهاند تا مشخص شود کدام گزینه مناسب سازمان شماست.
هر 2 نرم افزار بیزاجی و نرم افزار پروسس میکر، در رتبهبندی نرم افزارهای BPMS، جزو بهترینها هستند و هر 2 توسط بسیاری از بزرگترین سازمانهای جهان برای بهینهسازی عملیاتهای سازمانی با هدف دستیابی به بالاترین میزان کارایی استفاده میشوند. برای هر سازمانی، انتخاب بین 2 راهکار BPMS با کیفیت، میتواند کار دشواری باشد. برای حل این مشکل، ما در این مقاله تلاش میکنیم به شما کمک کنیم مزایا و معایب سرمایهگذاری بر روی هر کدام از این 2 نرم افزار مدیریت فرآیند کسب و کار را با خیالی آسوده بسنجید. در این راستا، این نرم افزارها در زمینههایی از جمله نحوه طراحی و بهینهسازی فرآیند، نحوه تعریف قوانین فرآیند، میزان امکان شخصیسازی فرآیندها، گزارشات تصویری، و قابلیت توسعه و استقرار سریع آنها مورد بررسی قرار گرفتهاند.
نتایج نشان میدهند هر یک از این 2 پلتفرم مزایا و معایب خود را دارند، اما یک BPMS با کیفیت با کمک یک رابط بصری ساده هم به کاربران فنی و هم غیر فنی این قدرت را میدهد تا گردش کارها را طراحی و با آنها کار کنند، به آسانی با سایر سیستمها ادغام شوند، قابلیتهای خاص مورد نیاز خود را به صورت کمکد توسعه دهند، دسترسی به پشتیبانی و آموزش داشته باشند و ابزارهایی قوی برای مدیریت و بهینهسازی فرآیندها در اختیار آنها قرار میدهد. امیدواریم این راهنما به شما کمک کند تا بهترین پلتفرم را برای حل چالشهای کسب و کار خود شناسایی کنید.
در ادامه، نقاط قوت و ضعف هر کدام از این 2 نرم افزار آورده شدهاند:
نرم افزار بیزاجی (Bizagi)
نقاط قوت نرم افزار بیزاجی (Bizagi)
- ارائه نسخه های مختلف: نرم افزار بیزاجی در سه نسخه (Modeler، Studio و Automation) به کاربران ارائه میشود. 2 نسخه اول به صورت رایگان برای دانلود در دسترس هستند، اگرچه فقط در ویندوز مایکروسافت در دسترس هستند و تعداد کاربران پشتیبانی شده توسط آنها محدود به 20 کاربر است و بیشتر برای آزمایش نرم افزار مفید هستند.
- قالبهای و ابزارهای یکپارچه سازی رایگان: Bizagi Xchange برای هر کسی که در اینترنت به دنبال دانلود اتصال دهندهها، قالبها و موارد دیگر برای استفاده در نسخههای رایگان نرم افزار بیزاجی میباشد، در دسترس است. با این حال، خود این اتصال دهندهها و قالبها رایگان نیستند.
- استفاده از سرویس ابری مایکروسافت: Bizagi برای ارائه نسخه ابری نرم افزار خود، از سرویس Microsoft Azure استفاده میکند که از برترین ارائه دهندهگان سرویسهای ابری محسوب میشود.
- محیط طراحی یکپارچه: بیشتر نقد و بررسیها، آسان بودن رابط کاربری مربوط به طراحی فرآیندها و فرمها را در نرم افزار بیزاجی تحسین میکنند. مدلساز نسخههای رایگان نیز قابلیت drag-and-drop دارد که به کاربران کمک میکند تا به راحتی گردش کارهای خود را تعریف و خودکارسازی کنند.
نقاط ضعف نرم افزار بیزاجی (Bizagi)
- نسخه دانلودی صرفا برای ویندوز است: متاسفانه مدلساز نرم افزار بیزاجی در سیستم عامل مکینتاش یا لینوکس در دسترس نیست و فقط به عنوان یک برنامه دسکتاپ در ویندوز مایکروسافت در دسترس است. به نظر میرسد این شرکت در تبدیل نرم افزار خود به یک محصول کاملا مبتنی بر وب و با اولویت API، کمی عقب است.
- به معنای واقعی، بدون کد نیست: عدم نیاز به هیچ نوع کدنویسی ویژگی منحصر به فردی است که تنها نرم افزار بیزاجی مدعی آن است، با این حال نقد و بررسیها نشان دادهاند که این ادعا گمراهکننده است. زیرا مدلسازی فرآیندهای پیچیده مطمئناً به دانش IT و کدنویسی نیاز دارد. کمکد یا Low Code بودن، توصیفگر مناسبتری برای این نرمافزار خواهد بود.
- کمبود کارشناسان پشتیبانی فارسی (و حتی انگلیسی) زبان برای Bizagi: دسترسی به کارشناسان پشتیبانی (انسانی) در نسخههای رایگان سختتر است و اگر بخواهید از خدمات حرفهای بیزاجی استفاده کنید نیاز به صرف هزینه خواهید داشت. همچنین، بسیاری از نقد و بررسیها میگویند که تقاضا برای کارشناسان انگلیسی زبان Bizagi زیاد بوده ولی تعداد کارشناسان در دسترس بسیار کم است. نکته ای که سازمانهای انگلیسی زبان و حتی سایر زبانها مثل فارسیزبانان باید در نظر بگیرند.
- خدمات اختصاصی گران قیمت: بسیاری از کاربران Bizagi گزارش کردهاند که خدمات حرفهای این شرکت بسیار گران بوده و اغلب استفاده از آنها عملی نیست.
- یک وب اپلیکیشن مدرن نیست: زمانی که از نرم افزار بیزاجی استفاده میکنید احساس قدیمی بودن خواهید کرد. اگرچه این برنامه پایدار است و به خوبی اجرا میشود، اما به طور کامل به یک نرم افزار تحت وب مدرن با اولویت API تبدیل نشده است.
نرم افزار پروسس میکر (Process Maker)
نقاط قوت پروسس میکر (Process Maker)
- متن باز بودن: ProcessMaker مفتخر است که بخشی از جامعه نرم افزارهای متن باز است.
- استفاده از سرویس ابری آمازون: ProcessMaker سرویس ابری عمومی خود را با استفاده از قدیمیترین ارائه دهنده خدمات ابری، یعنی آمازون، ارائه میدهد. اما سرویسهای ابری خصوصی با استفاده از سایر ارائه دهندگان خدمات ابری مانند Azure نیز ارائه میشود.
- نرم افزاری با اولویت API و مبتنی بر Microservice ها: نرم افزار پروسس میکر با استفاده از یک سری از فناوریهای مدرن وب مانند js، bootstrap و laravel بازسازی شده است. هنگام کار با پروسس میکر به راحتی میتوانید سرعت بالای پاسخگویی این برنامه را احساس کنید.
- داشتن اپلیکیشن موبایل: ProcessMaker یک برنامه تحت وب کاملاً واکنش گرا است که روی موبایل نیز کار میکند و هنگامی که پشت کامپیوتر نیستید نیز میتوانید از آن استفاده کنید. آخرین نسخه ProcessMaker در حال حاضر نسخه نصبی موبایل ارائه نمیدهد، اما به برنامههای دیگر اجازه میدهد تا به API آن (که امکانات آن به خوبی مستند شده است) متصل شوند.
- طراحی فرآیند کمکد اما همراه با ابزارهای توسعه بیشتر: بازاریابی این نرمافزار صادقانه است. طراحی و پیادهسازی فرآیندها با این سامانه نیاز به دانش کدنویسی ندارد. با این حال، برای توسعه دهندگانی که میخواهند اسکریپتهای اختصاصی خود را ساخته و در محیط پروسس میکر اجرا کنند، یک محیط توسعه یکپارچه (IDE) تحت وب با امکانات کامل، برای طراحی اسکریپتها با تقریبا هر زبان برنامه نویسی فراهم شده است.
- قیمت مناسب: طبق گزارشات، پروسس میکر یکی از ارزانترین راهکارهای BPM سازمانی محسوب میشود.
- آموزش کامل و خدمات و پشتیبانی حرفه ای: نقد و بررسیهای متعدد نشان دادهاند که از علتهای اصلی وفادای مشتریان پروسس میکر، استقبال مثبت از آموزشهای کامل و خدمات و پشتیبانی حرفهای این نرمازفزار است.
نرمافزار مدیریت فرآیندهای کسب و کار فراگستر، یکی از بهترین راهکارهای BPMS موجود در ایران است که از نسخه بومی شده نرم افزار ProcessMaker برای مدلسازی فرآیندها استفاده میکند. شرکت فراگستر با تکیه بر دانش تیم تولید و توسعه خود، برای استفاده راحتتر کاربران ایرانی، کارتابل گردش کار پروسس میکر را بازنویسی کرده و برخی ماژولهای کاربردی و مهم برای کاربران ایرانی از جمله تقویم شمسی را در این نرمافزار توسعه داده و با محیط سیستم اتوماسیون اداری فراگستر یکپارچه کرده است. به این ترتیب کاربران در حین انجام مکاتبات و نامهنگاریهای خود میتوانند فرآیندها و روالهای کاری خود را نیز به صورت یکپارچه مدیریت و کنترل نمایند. کاربران نرم افزار مدیریت کسب و کار فراگستر به عنوان بهترین اتوماسیون اداری در ایران، از مزایای دیگری مانند قابلیت استفاده از نسخه موبایل و تبلت فارسی، امکان تعیین جانشین برای بخش مدیریت جریان کار، امکان سفارشیسازی ساختار گرافیکی فرمها، عدم وابستگی به مرورگر خاص و مستندات آموزشی قوی بهرهمند است.
اگر مایل هستید بیشتر با نرم افزار مدیریت کسب و کار فراگستر آشنا شوید، با پرکردن فرم زیر، میتوانید از مشاوره رایگان کارشناسان ما استفاده کرده و از دموی محصولات ما نیز بازدید کنید.
سازمانهای موفقیک ابزار مدیریتی کارآمداتوماسیون کسب و کاردارند.
اگر مدیر، تصمیم گیرنده یا صاحب کسب و کار هستید، همین حالا وقتشه از مشاوره رایگان ما استفاده کنید تا با ابزارهای مدیریت آسانتر، سریعتر و به صرفهتر آشنا شوید.
نقاط ضعف پروسس میکر (Process Maker)
- نیاز به دانش بیشتر کدنویسی برای استفاده حداکثر از ویژگیهای آن: برای استفاده حداکثر و فرآیندهای پیچیده، یک متخصص فناوری اطلاعات باید اسکریپت اصلی را بنویسد که بهعنوان سنگ بنای بسیاری از فرآیندها استفاده شود و میتوانند بهطور نامحدود توسط سایر کاربران سازمان مورد استفاده مجدد قرار بگیرد.
- تنها پشتیبانی از یک سرویس ابری: به نظر میرسد ProcessMaker در حال حاضر به دنبال توسعه نسخه ابری خود است و راهکار جدید آن به عنوان نسخههای آفلاین تبلیغ نمیشوند. با این حال، ProcessMaker یک راهکار ترکیبی منحصر به فرد با قابلیت ذخیره دادههای حساس به صورت محلی در سازمان شما در کنار اتصال به نسخه ابری فراهم کرده است.
- نصب فنی نسخه آفلاین در محل: ProcessMaker به عنوان یک نرم افزار تحت وب ساخته شده است. نصب این نرم افزار برای کاربرانی که میخواهند از نسخه متن باز آن به صورت آفلاین استفاده کنند، دشوار خواهد بود و ویژگیهای نسخه سازمانی و تحت وب این نرم افزار نیز در نسخه متن باز وجود ندارند. با این حال، آموزشهای هسته متن باز این نرم افزار به خوبی مستندسازی شده و برای گنجاندن در سایر نرم افزارهای سازمانی ایده آل است.
نتیجه گیری: بالاخره بیزاجی یا پروسس میکر؟
انتخاب یک راهکار BPMS مناسب بستگی به نیازهای هر سازمان و الزامات آنها دارد. اما آنچه مسلم است این است که اگر شما به عنوان خواننده ایرانی این مطلب، دارای کسب و کار بوده یا مدیریت یک سازمان ایرانی را بر عهده دارید، به علت تحریمها نخواهید توانست از پشتیبانی شرکت سازنده نرم افزار بیزاجی استفاده کنید. این در حالی است که نرم افزار پروسس میکر متن باز بوده و اگر نسخه بومی شده آن توسط فراگستر را تهیه کنید، از پشتیبانی شرکت فراگستر نیز بهره خواهید برد. در هر حال انتخاب ابزار BPMS چکلیستهای معینی دارد که بایستی بر اساس آنها، نیازمندی های اصلی سازمان خود را مشخص کرده باشید. با استفاده از این چک لیست شما خواهید توانست تعیین کنید که کدام ابزار برای رفع نیازهای سازمان شما متناسبتر است.