مقایسه BPMS با ERP – بخش اول
زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
امروزه استفاده از سیستمهای برنامهریزی منابع سازمانی (ERP) در صنعت و خدمات رواج یافته است. سیستمهای BPMS نیز هر چند در بین اهالی کسب و کار کمتر شناخته شده است ولی چند دهه پیشینه تکامل دارند. هر دوی این سیستمها ادعای اتوماسیون و مدیریت فرآیندهای سطح عملیاتی سازمان را دارند و البته هر کدام راهکار ویژهای را برای نیل به این هدف عرضه مینماید. در طی سه مقاله قصد داریم بعد از مروری بر کلیات و مفاهیم مرتبط با سیستمهای ERP و BPMS، تفاوتها و شباهتهای آن دو را با توجه به سه بعد حوزهکاری، فنی و پیادهسازی بررسی نماییم.
شباهتها و تفاوتهای BPMS با ERP
از آنجایی که فرایندها ملاک سازنده موفقیت سازماناند و زیرساخت کسب و کارهای امروزی به پشتیبانی فرایندهای حساس متکی است، فناوریهای اطلاعاتی که بر مدیریت فرایند متمرکز میشوند، میتوانند ابزار خوبی برای کمک به سازمانها در راه رسیدن به چشماندازهایشان باشند. هر دوی این سیستمها بر فرایندها متمرکزند و تفاوت در رهیافتی است که در پیش گرفتهاند. یک BPMS بر طرحریزی مشخصات فرایند و اجرای آن استوار است.
در یک BPMS ابتدا مدلی از گردشکار ساخته میشود و سپس نمونههایی از گردشکار بمنظور انجام گامهای واقعی کار، اجرا میشود. در حین اجرا، نمونههای گردشکار به سیستمهای قدیمی سازمان، بانکهای اطلاعاتی و کاربردهای سازمان دسترسی دارند و میتوانند با کاربران ارتباط برقرار کنند. اما سیستمهای ERP، سیستمهای از پیش ساختهاند و برای انطباق بهتر با نیازهای سازمان، پارامترهای زیادی میبایست در آنها تنظیم شود که این یکی از نقطه ضعفهای اصلی سیستمهای ERP به شمار میرود.
یکی از راههای بهتر جهت درک تفاوت بین آنها، تمایز قائل شدن بین منطق گردشکار و منطق وظیفه است. منطق وظیفهای با یک فعالیت مشخص سروکار دارد مثل بروزآوری سوابق یک مشتری در حالی که منطق گردشکار با ترکیب تعداد زیادی از فعالیتها در یک ترتیب مشخص برای حل مسائل پیچیدهتر سروکار دارد. مثل پردازش سفارش.
در سیستمهای ERP هر دو منطق در کاربردها و جداول پارامتر جاسازی شدهاند. در مقابل BPMS این دو منطق را بطور مشخص از هم جدا میسازد. منطق گردشکار در قالب یک مدل گردشکار نمود مییابد و منطق وظیفهای در کاربردها و افرادی نمود مییابد که توسط مدل فراخوانی میشوند.
در ادامه بمنظور توضیح تفاوتها و شباهتهای سیستمهای ERP و BPMS با توجه به سه بعد حوزهکاری، فنی و پیادهسازی، در این مقاله صرفا به بررسی حوزه کاری میپردازیم.
مقایسه BPMS با ERP از بعد حوزه کاری
میدانیم که سازمانها نیازها و مشخصات متفاوتی دارند. مثلا یک سازمان چند ملیتی نیازهای متفاوتتری نسبت به سازمانی که فقط در یک منطقه جغرافیایی فعالیت میکند، دارد و یا نیازهای یک سازمان مالی با یک سازمان بازاریابی متفاوت است.
سیستمهای BPMS مشخصات مدل را میخواند و اجرای فعالیتها را زمانبندی میکند و دادههای مناسب را در زمان مناسب به کاربر موردنظر میرساند، همچنین به سادگی امکان بازمهندسی گردش کار را فراهم میکند. در واقع توانایی جداسازی منطق گردشکار از منطق وظیفهای، BPMS ها را در حوزههای وسیع و متفاوتی کارامد میسازد.
درمقابل، هر سیستم ERP به حوزه کاری ویژهای تعلق دارد و این بدلیل بکارگیری مدلهای مرجع یا قالبهای فرایند پیش ساختهای است که Best Practice هر حوزه را در ERP جاسازی کردهاند. در پیادهسازی ERP تنظیم هزاران پارامتر بمنظور سفارشسازی نرمافزار برای سازمان متبوع لازم است. بطور معمول عدم انطباقهای زیاد بین کسب و کار یک سازمان، یک صنعت و یا یک کشور خاص با آنچه در ERP جاسازی شده است موجب مشکلات زیاد در پیادهسازی و گاه شکست شده است.
ابزارهای BPMS هم مشکلات و شکستهای خاص خود را داشتهاند، این مشکلات بیشتر، فرهنگ و دینامیسم سازمان پیادهساز را دربرمیگیرد نه مدلهای فرایندی از پیش ساخته شده. در مقایسه با BPMS، سیستمهای ERP چارچوب موثری برای حوزههای کاری پویا که در انها توپولوژی فرایند میتواند مدام تغییر کند، نیستند.
ادامه دارد…
- BPMS مقابل ERP یا کنار آن؟ – بخش ۱
- BPMS مقابل ERP یا کنار آن؟ – بخش ۲
- BPMS مقابل ERP یا کنار آن؟ – بخش ۳