تحول دیجیتال در بانکداری
زمان تقریبی مطالعه: 9 دقیقه
تحول دیجیتال در بانکداری به معنای تغییر روشها و ابزارهای سنتی مورد استفاده در فرایندهای بانکداری و استفاده از روشها و ابزارهای نوین و دیجیتال در تسریع، تسهیل و بهبود فرایندهای بانکداری میباشد. استراتژیها، روشها و ابزارهای مختفی در فرایند تحول دیجیتال در بانکداری دخیل هستند؛ برای آشنایی کامل با مفهوم تحول دیجیتال در بانکداری، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
مشاهده فهرست مطالب
- 1 حوزه های اصلی تحول دیجیتال در سازمان ها
- 2 انواع نرم افزارها و سامانه های مورد استفاده در تحول دیجیتال
- 3 کاربرد اتوماسیون اداری در تحول دیجیتال در بانکداری
- 4 استفاده از اتوماسیون اداری در تحول دیجیتال در صنعت بانکداری چه مزایایی دارد؟
- 5 جایگاه اتوماسیون فراگستر در تحول دیجیتال در صنعت بانکداری
- 6 سخن پایانی
حوزه های اصلی تحول دیجیتال در سازمان ها
تحول دیجیتال در سازمانها در 3 حوزه اصلی صورت میگیرد؛ این حوزهها عبارتاند از:
- تجربه مشتری
- فرایندهای عملیاتی
- مدلهای کسب و کار
تجربه مشتری
تحول دیجیتال به سازمان ها کمک میکند تا با استفاده از فناوریها و نرمافزارهای بروز، ارتباطات خود با مشتریان را بهبود ببخشند و تجربه بهتری از دریافت خدمات توسط مشتریان، به آنها ارائه دهند؛ به بیان دیگر، یکی از اهداف اصلی تحول دیجیتال، بهبود تجربه مشتریان و همچنین افزایش رضایت آنها میباشد. شایان ذکر است که علاوه بر تقویت ارتباطات با مشتریان، تحول دیجیتال بر روی جذب مشتریان جدید نیز تمرکز دارد.
فرایندهای عملیاتی
یکی دیگر از حوزههای اصلی تحول دیجیتال در سازمانها، تسهیل و بهبود فرایندهای عملیاتی و سازمانی و خودکارساز و الکترونیکی کردن آنها است؛ با تحول دیجیتال در سازمانها و استفاده از نرمافزارها و فناوریهای جدید، میتوان فرایندهای عملیاتی – مانند مکاتبات، جمعاوری دادهها و اطلاعات، ثبت و مدیریت اسناد و… – را سرعت و بهبود بخشید.
مدل های کسب و کار
با استفاده از سامانهها و فناوریهای موجود در تحول دیجیتال، سازمانها میتوانند مدل کسب و کار و ارائه خدمات خود را تغییر داده و مدلی بهینهتر و کارآمدتر ایجاد نمایند؛ به عنوان مثال برخی از خدمات فعلی خود را به صورت غیرحضوری ارائه دهند و یا اینکه نسل جدیدی از خدمات را برای ارباب رجوع ارائه دهند.
انواع نرم افزارها و سامانه های مورد استفاده در تحول دیجیتال
همانطور که مطالعه کردیم، تحول دیجیتال در حوزههای مختلفی رخ میدهد و نرمافزارها و سامانههای مختلفی برای هر کدام از این حوزهها وجود دارد؛ برخی از نرمافزارها و سامانههای مورد استفاده در فرایند تحول دیجیتال در بانکداری عبارتاند از:
- نرم افزارهای ارتباط با مشتریان (CRM)
- نرم افزارهای مدیریت ریسک (ERM)
- نرم افزارهای مدیریت فرایندهای کسب و کار (BPMS)
- سامانههای مدیریت عملیات بانکی
- نرم افزارهای بایگانی الکترونیکی
- نرم افزارهای اتوماسیون اداری
- و…
هر کدام از این نرمافزارها کاربردهای مختص به خود را دارند، اما در بین آنها، برخی از نرمافزارها کاربردهای متنوع بیشتری در تحول دیجیتال در صنعت بانکداری دارند. نرم افزارهای اتوماسیون اداری با توجه به زیرسیستمهای متنوعی که دارند، قابلیتها و کاربردهای مختلفی در دیجیتالی کردن صنعت بانکداری و مدیریت ارتباطات و اطلاعات دارند.
کاربرد اتوماسیون اداری در تحول دیجیتال در بانکداری
صنعت بانکداری حوزهای گسترده محسوب میشود و جنبههای گوناگونی دارد، که هر کدام از آنها فرایندهای مختلفی را در بر میگیرند. به طور کلی، تحول دیجیتال در بانکداری به معنای استفاده گسترده از فناوریهای دیجیتال و ابزارهای اتوماسیون در فرایندها و خدمات بانکی و بانکداری است. اتوماسیون اداری به عنوان بستری متمرکز و یکپارچه برای مدیریت اطلاعات، ارتباطات و مستندات، کاربردهای مختلفی در تحول دیجیتال در صنعت بانکداری دارد؛ برخی از کاربردهای اتوماسیون اداری در صنعت بانکداری عبارتاند از:
- ارتباطات و مکاتبات بانکی
- ارتباطات با مشتریان
- امنیت و حفظ اطلاعات
- ارائه خدمات غیرحضوری
- ارائه خدمات بانکداری نوین
- تحلیل دادهها و تهیه گزارشهای آماری
- یکپارچهسازی سیستمهای اتوماسیون
در ادامه هر کدام از مواردی که نام بردیم را باهم بررسی خواهیم کرد.
ارتباطات و مکاتبات بانکی
بانکها به دلیل ساختار سازمانی و مدل کسب و کاری که دارند، به نوعی هلدینگ یا چندسازمانی محسوب میشوند؛ مدیریت ارتباطات بین سازمانهای یک هلدینگ – اعم از سازمان مادر و سازمانهای زیر مجموعه – و همچنین مدیریت و محافظت از اطلاعات و دادههای آنها، کاری پیچیده و گاها گیج کننده است.
اما با پیادهسازی سامانه اتوماسیون اداری، بانکها و دیگر سازمانهای هلدینگی میتوانند بستری یکپارچه و متمرکز برای ایجاد ارتباطات بین سازمانهای عضو هلدینگ و مدیریت اطلاعات و ارتباطات آنها ایجاد نمایند؛ به عنوان مثال برخی از سامانههای اتوماسیون اداری، از قابلیت چندسازمانی یا هلدینگ برخوردار هستند، که به کمک آن میتوانند بین سازمانهای عضو هلدینگ، ارتباط برقرار کنند تا مکاتبات و اطلاعات در محیطی امن و با سرعتی بالا، بین سازمانها و همچنین درون سازمانها منتقل شوند و از طرفی سازمان مادر نیز کنترل و مدیریت کاملی بر روی ارتباطات و همچنین اطلاعات ذخیره شده بر روی سامانه داشته باشد.
بیشتر بدانیم: راهکار فراگستر برای مدیریت شرکت های هلدینگ چیست؟
ارتباطات با مشتریان
تحول دیجیتال و استفاده از نرمافزارها و فناوریهای دیجیتال، امکان تقویت ارتباط با مشتریان را برای بانکها فراهم میکند؛ با استفاده از سامانهها و زیرسیستمهایی مانند میزخدمت الکترونیک، سامانههای تیکتینگ، سرویسهای USSD و… میتوان سرعت و کیفیت ارتباط با مشتریان و رسیدگی به شکایات و درخواستهای آنها را افزایش داد.
امنیت و حفظ اطلاعات
حفظ امنیت اطلاعات مشتریان، حسابها، اسناد، قراردادها و بسیاری دیگر از اطلاعات و دادههای حساس و مهم، یکی از دلایل مهم تحول دیجیتال در بانکداری است. برای تامین امنیت این اطلاعات و داده، بانکها باید از روشها و فناوریهای امنیتی پیشرفته استفاده نمایند؛ مانند رمزگذاری قوی اطلاعات، پیادهسازی استانداردهای امنیتی بروز، استفاده از نرمافزارها و سامانههای مورد تایید و امن، احراز هویت دوعاملی کاربران، مانیتوزینگ عملکرد سیستمها و تشخیص تهدیدات امنیتی و… .
سامانههای اتوماسیون اداری با در اختیار داشتن سیستم مدیریت مستندات، امکان ثبت و مدیریت متمرکز و یکپارچه اسناد و مدارک و همچنین محافظت از آنها در برابر خطرات محیطی و طبیعی و همچنین تهدیدات فضای اینترنتی و دیجیتال را برای بانکها و سازمانها فراهم میکنند.
ارائه خدمات غیرحضوری
با افزایش جمعیت و در پی آن افزایش مشتریان و مراجعین به بانک، صفهای طولانی برای دریافت خدمات بانکی ایجاد میشد؛ در راستای تقویت خدمترسانی به ارباب رجوع و بهبود عملکرد، بانکها میتوانند از مزایای تحول دیجیتال در حوزه ارائه خدمات غیرحضوری نیز بهره ببرند. به کمک زیرسیستمها و سامانههایی مانند میزخدمت الکترونیک، بانکها میتوانند با طراحی فرمهای الکترونیک – مانند فرم ثبت درخواست وام، فرم ثبت درخواست افتتاح حساب، فرم درخواست صدور کارت جدید و… – و طراحی فرایندهای مرتبط با آنها، بسیاری از خدمات خود را به صورت غیرحضوری به ارباب رجوع ارائه نمایند. از مزایای استفاده از سامانه میزخدمت الکترونیک و ارائه خدمات غیرحضوری توسط آن، میتوانیم به کاهش مراجعات حضوری مشتریان، افزایش سرعت خدمات رسانی، افزایش دسترسپذیری مشتریان به خدمات، افزایش سرعت رسیدگی به درخواستها، افزایش شفافیت روند رسیدگی به درخواست و… اشاره کنیم.
ارائه خدمات بانکداری نوین
یکی دیگر از کاربردهای تحول دیجیتال در بانکداری، استفاده از فناوریها و سامانههای بروز، برای ارائه خدمات نوین و جدید در حوزه بانکداری الکترونیکی میباشد؛ به عنوان مثال خدماتی مانند موبایل بانک، اینترنت بانک، احراز هویت بایومتریک، تایید الکترونیکی و خودکار مدارک و دیگر خدمات دیجیتال و الکترونیکی در حوزه بانکداری.
تحلیل داده ها و تهیه گزارش های آماری
برای تهیه گزارشهای بانکی، افراد باید از دقت بالایی برخوردار باشند، زیرا گاهی حجم اطلاعاتی که برای تهیه یک گزارش باید بررسی و تحلیل شوند، بسیار زیاد میشود؛ تهیه گزارش به روش سنتی علاوه بر افزایش احتمال خطا، به زمان زیادی نیز برای تحلیل دادهها و تهیه گزارش نیاز دارد. با تحول دیجیتال در بانکداری و ثبت دادهها و اطلاعات در سامانههای اتوماسیون به صورت الکترونیکی و ساختار یافته، بانکها میتوانند از ابزارهای مختلفی مانند نرم افزارهای گزارش ساز، برای تحلیل دادهها و تهیه انواع گزارشهای آماری و تحلیلی استفاده کنند؛ ابزار گزارش ساز علاوه بر افزایش سرعت پردازش دادهها و تهیه گزارش، موجب کاهش خطا در تحلیل اطلاعات و ارائه گزارش نیز میگردد.
یکپارچه سازی سیستم های اتوماسیون
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، اتوماسیون اداری بستری یکپارچه برای مدیریت اطلاعات، ارتباطات و فرایندهای اداری و سازمانی محسوب میشود؛ برخی از نرم افزارهای اتوماسیون اداری از قابلیت اتصال به سامانههای دیگر از طریق APIها را برای سازمانها فراهم کردهاند. با استفاده از این قابلیت، میتوان سامانهها و نرمافزارهای مختلفی که از API پشتیبانی میکنند را به اتوماسیون اداری متصل نمود؛ به موجب این امر، اشتراکگذاری و انتقال اطلاعات بین سامانههای مختلف بسیار راحتتر و با سرعت و دقت بیشتری صورت میگیرد.
سازمانهای موفق یک ابزار مدیریتی کارآمد اتوماسیون کسب و کار دارند.
اگر مدیر، تصمیم گیرنده یا صاحب کسب و کار هستید، همین حالا وقتشه از مشاوره رایگان ما استفاده کنید تا با ابزارهای مدیریت آسانتر، سریعتر و به صرفهتر آشنا شوید.
همچنین با ایجاد این یکپارچگی، بانکها میتوانند فرایندهای بیشتری را طراحی، مدلسازی و خودکارسازی نمایند؛ به عنوان مثال با اتصال سیستمهای حضور و غیاب، حقوق و دستمزد و اتوماسیون اداری از طریق API، تمام مراحل فرایند ثبت درخواست مرخصی، تایید و ثبت مرخصی در سامانه حقوق و دستمزد را به صورت الکترونیکی و خودکار انجام داد.
بیشتر بدانیم: API چیست؟
استفاده از اتوماسیون اداری در تحول دیجیتال در صنعت بانکداری چه مزایایی دارد؟
با توجه به کاربردهای اتوماسیون اداری و قابلیتهایی که دارد، استفاده از اتوماسیون اداری در فرایند تحول دیجیتال صنعت بانکداری، مزایای مختلفی دارد؛ برخی از این مزایا عبارتاند از:
- افزایش سرعت و دقت فرایندها
- افزایش و تسهیل دسترسپذیری مشتریان به خدمات بانکی
- بهبود مدیریت مستندات و تقویت چرخه حیات اسناد
- بهبود مدیریت مکاتبات و ارتباطات درون/برون سازمانی
- افزایش امنیت اطلاعات، دادهها و مکاتبات
- بهبود مدیریت سازمانی و ارزیابی عملکرد سازمانها، واحدها و کارکنان
- بهینهسازی و خودکارسازی فرایندهای سازمانی
- بهبود ارائه خدمات غیرحضوری به مشتریان
- بهبود تجزیه و تحلیل دادهها و گزارشگیری
- افزایش شفافیت در فرایندهای بانکی
- کاهش خطای انسانی و کاهش فرایندهای دستی
- افزایش انعطاف پذیری و چابکی سازمان
- تقویت روحیه همکاری بین کارکنان و سازمانهای مرتبط با یکدیگر
- و…
به طور کلی، اتوماسیون اداری با دیجیتالی کردن فرایندها و همچنین مدیریت قوی ارتباطات، مکاتبات و اطلاعات در سازمان و ایجاد فضایی یکپارچه و متمرکز برای استفاده از ابزارها و زیرسیستمهای مختلف، موجب بهبود عملکرد در صنعت بانکداری، افزایش رضایت مشتریان و کارکنان و همچنین کاهش هزینههای جانبی بانکها میگردد.
بیشتر بدانیم: نقش اتوماسیون اداری در چابکی سازمان چیست؟
جایگاه اتوماسیون فراگستر در تحول دیجیتال در صنعت بانکداری
اتوماسیون اداری فراگستر با در اختیار داشتن زیرسیستمها، ابزارها و فناوریهای روز در حوزه اتوماسیون و خودکارسازی کسب و کارها و فرایندها و مدیریت متمرکز اطلاعات و ارتباطات، یکی از بهترین گزینهها برای پیادهسازی اتوماسیون در بانکها و تحول دیجیتال در حوزه بانکداری میباشد.
برخی از زیرسیستمها و قابلیتهای اتوماسیون اداری فراگستر عبارتاند از:
- کارتابل و گردش مکاتبات
- مدیریت فرایندهای کسب و کار BPMS
- فرم ساز و گزارش ساز
- دبیرخانه تخصصی تحت وب
- مدیریت مستندات و بایگانی الکترونیکی
- میز خدمت الکترونیک
- چندامضایی و تاییدات نامحدود
- تعیین قوانین امنیتی پیشرفته
- پیام رسان سازمانی (چت سازمانی)
- سامانه تبادل فایل
- تبدیل تصویر به متن – OCR فارسی
- اعلانات پیامکی
- رهگیری مکاتبات اداری و سازمانی
- مدیریت ایمیل، فکس، ECE
- APIهای آماده فراگستر
- و…
لازم به ذکر است بانک ملی ایران، یکی از مشتریان منتخب اتوماسیون اداری فراگستر است؛ پروژه پیادهسازی اتوماسیون فراگستر در بانک ملی، از سال 1394 به صورت متمرکز شروع و اجرا شد و تا کنون در بیش از 3200 شعبه در داخل و خارج ایران به همراه تمامی ادارات کل مرکزی، ادارات امور شعب و شعب تابعه در حال بهرهبرداری می باشد. از اولین نتایج پیادهسازی سامانه اتوماسیون اداری در بانک ملی ایران، میتوان به کاهش بسیار بالای هزینههای اداری و صرفهجویی هزینهها در دو بخش مصرف کاغذ و هزینههای نیروی انسانی در یک بازه ۶ ماهه پس از استقرار اشاره کرد. برخی از دستاوردهای بانک ملی در تحول دیجیتال به کمک اتوماسیون اداری فراگستر و زیرسیستمهای آن عبارتاند از:
- افزایش سرعت، امنیت و دقت مکاتبات
- پایگاه داده متمرکز با سرعت پردازش مطلوب
- حذف موانع مسافتی و امکان برقراری ارتباط سریع با دورترین شعب در سطح کشور
- حفظ و نگهداری متمرکز تمامی اسناد و مدارک مرتبط با مکاتبات بهصورت الکترونیکی
- امکان دسترسی آسان و سریع بهتمامی مکاتبات با استفاده از موتور جستجوی پیشرفته و بهبود یافته
- کاهش زمان رسیدگی به درخواستها
- و…
بیشتر بدانیم: شرح موفقیت پروژه اتوماسیون بانک ملی ایران
برای آشنایی بیشتر و کسب و تجربه کار با نرم افزار اتوماسیون اداری فراگستر و زیرسیستمهای آن، میتوانید نسخه دموی رایگان این نرم افزار را از طریق لینک زیر به دست بیاورید؛ شایان ذکر است که همچنین از طریق شماره تماس 42623 (021) با همکاران ما در ارتباط باشید، تا راهنماییها و مشاوره لازم را در اختیار شما بگذارند.
سخن پایانی
در این مقاله با مفهوم تحول دیجیتال در بانکداری و حوزههای مختلف این تحول آشنا شدیم؛ همچنین با کاربردها و مزایای استفاده از اتوماسیون اداری در تحول دیجیتال در صنعت بانکداری نیز آشنایی کاملی به دست آوردیم. در صورتی که سوالاتی درون ذهن شما بیپاسخ مانده، حتما آنها را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.